his

“Wandelstokken of krukken vallen altijd om als je ze neerzet.”

Fons Marcus bedacht een klemmetje waardoor je zo’n wandelstok of kruk altijd kunt ophangen aan een tafel. Omvallen is daardoor onmogelijk. Het was in 2008 het winnende idee van het tv-programma ‘Het Beste Idee Van Nederland’. Marcus, die 81 jaar is geworden, heeft nooit geweten dat zijn ontwerp de finale zou halen van het uitvindersprogramma. Zijn neef Wim de Vroedt nam in de laatste uitzendingen zijn plaats in. Marcus kon vanwege zijn slechte gezondheid het niet meer opbrengen om zijn idee zelf te presenteren. Marcus had de uitvinding gedaan voor zijn vrouw. “Drie jaar voor haar overlijden, zo’n jaar of zes geleden, ging ze moeilijk lopen”, legt neef Wim uit. “Ze moest een stok, maar die valt vaak als je die ergens tegen aan zet. Toen is hij gaan denken. Zuignapjes en magneetjes waren er al. Toen werd het de klem.” De stok blijft aan het oppervlak hangen doordat de klemmen door een veer constant naar elkaar toe worden gedrukt. Het systeem is getest in een bejaardentehuis in Amsterdam. De bewoners, die zelf ook vaak last hadden van omvallende wandelstokken, vonden het een heel goed idee. De kijkers van het televisieprogramma vonden dat ook: de wandelstokklem haalde maar liefst 46 procent van de stemmen. Tijdens de opname van het TV programma heeft KOEN&CO Wim de Vroedt begeleid met de ontwikkeling van een werkend prototype. Zo kon hij in de finale van het programma aan het publiek de werking van de wandelstokklem laten zien. Begin 2009 heeft IIC de resultaten van het project overgenomen van Koen&Co en in de daaropvolgende maanden hebben de ingenieurs van IIC uitvoerig getest en geëvalueerd. Het ontwerp heeft vervolgens enkele belangrijke wijzigingen ondergaan om te kunnen voldoen aan de hoge gebruikseisen van de klem. Op basis van dit ontwerp is de oorspronkelijke octrooiaanvrage eind 2009 uitgebreid en is het ontwerp uitgewerkt tot productierijp product. Echter, ondanks de commerciële inspanningen van IIC in de periode daarop, bleek de interesse in het product helaas de benodigde investeringen niet te kunnen rechtvaardigen. Om die reden zijn de rechten en alle bijbehorende technische informatie door de Stichting overgedragen aan dhr. De Vroedt. Wim de Vroedt kreeg het octrooi terug in handen en vroeg KOEN&CO om hulp. Vanaf 2012 heeft KOEN&CO gewerkt aan de doorontwikkeling van de wandelstokklem met als doel de marktintroductie van dit product zowel technisch als financieel haalbaar te maken.

Het Beste Idee van Nederland

Het Beste Idee van Nederland is een Nederlands televisieprogramma van SBS Broadcasting en werd in 2008 gepresenteerd door Tooske Ragas en Henkjan Smits. In dit televisieprogramma krijgen mensen de kans om hun nieuwe idee te presenteren aan een jury. Deze besluit of het idee in aanmerking komt om verder ontwikkeld te worden. Het idee dat wordt gekozen als Het Beste Idee van Nederland wordt in productie genomen. De winnaar krijgt naast dat zijn idee in productie wordt gebracht ook een geldprijs van 25.000 euro. Het programma bestaat sinds 2004 en is gegroeid van 150 deelnemers naar bijna 4000 deelnemers per jaar en 1,6 miljoen kijkers (2008): Meer informatie over Het Beste Idee van Nederland is te vinden op: www.hetbesteideevan.nl

De Maakindustrie

De Maakindustrie is een verzamelnaam voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in het productontwerp, ontwikkeling en/of productie. Tijdens de competitie zijn alle halve finalisten na de voorrondes bijgestaan door De Maakindustrie. Met alle kennis, ervaring en middelen die in De Maakindustrie worden gebundeld, kunnen ideeën in een hoog tempo worden gerealiseerd! In 2008 was KOEN&CO ook aangesloten bij De Maakindustrie en heeft twee kandidaten tot in de finale ondersteund met productontwerp, ontwikkeling en prototypebouw.